Professzionális Intim Tréning

Mi is az a Professzionális Intim Tréning?

A Kegel módszert továbbfejlesztő, a Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás és Fizioterápia nemzetközi és hazai tudományos kutatási eredményei, valamint klinikai vizsgálatai alapján kidolgozott funkcionális gátizom tornából és a kismedencei szervek védelmét szolgáló életvezetési javaslatokból álló egészségvédő program. A Professzionális Intim Tréning nem azonos a Kriston Andrea által oktatott intim tornával. Nem egyszerűen egy tornafajta, hanem egy hihetelenül izgalmas egymásra épülő mozgás – és ismeretanyag, amely az önmegismerés egy új dimenzióját nyitja meg. Egy olyan tudás, amelyre minden önmagára igényes nőnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon, és nő legyen a szó igazi értelmében.

Melyik területről van szó?

Az anatómiai értelemben vett gát, más néven medencefenék izomzatát fejlesztjük, mind gyorsaság, izomerő és állóképesség szempontjából.

Milyen mozdulatok ezek?

A húgycső - és a végbélzáró izmok, valamint a hüvely speciális gyakorlatai.

Statisztika:

Az 50 év feletti lakosság 50%-a megtapasztalta az aranyér betegséget, a hüvely pedig minden nőnél megtágul, aki hüvelyen keresztül szül. Magyarországon jelenleg félmillió ember szenved az inkontinencia valamilyen formájától. Minden 4. nő életében előfordul. A szült nők közül minden 3. nő megtapasztalja. Azoknál a nőknél, akiknél közvetlenül a szülés után jelentkezett az akaratlan vizeletvesztés tünete, de 3 hónapon belül elmúlt, 4-5 éven belül 42%-uknál visszatér. Akiknél 3 hónapon túl fennállt, és ezt követően szűnt meg, 92%-uknál tér vissza 5 éven belül. A hüvelyi szülés 4-11-szeresen növelheti a kismedencei szervek süllyedésének esélyét. (Mant és tsai 1997.) A húgycső falában megtalálható harántcsíkolt izomrostok száma 7-szeres csökkenést mutat a nőknél 15-80 éves korukig, évi átlagban 2%-os vesztés csökkenéssel. (Snooks és tsai 1986.) Az életkorral tehát törvényszerűen csökken az edzhető izmok mennyisége a medencefenéken. MRI vizsgálatok a közelmúltban kimutatták, hogy az egyszer szült nők 20%-ának sérült a musculus levator ani gátizma. Nagyon valószínű, hogy ez az izomsérülés játszik közre abban, hogy a kismedencei szervek süllyedését megszüntető műtéti beavatkozás után, a probléma ismét kiújul. Ha valakinek funkcionálisan nem megfelelően működnek a medencefenéki izmai, annak a problémája műtéti úton nem oldható meg. ( DeLancey és tsai 2003.) Felmérések szerint a vizeletcseppenést, a hüvelybe szorult levegő kellemetlenségeit az először szült nők 30 százaléka, a másodszor szültek 56 százaléka, a harmadszor szültek 75 százaléka tapasztalja. Közülük 84 százaléknak gyenge a hüvely izomzata. A tizennyolc év alatti lányok 15 százaléka küzd húgycső gyengeséggel.

A nők többsége még mindig keveset tud ennek a rejtett területnek a törvényszerűségeiről és működéséről. Nem tudják hogyan védhetnék, kímélhetnék ezt a tenyérnyi, de rendkívül nagy terhet viselő, kiemelten fontos területet. Ezért a medencefenék izmai egy idő után túlterhelődnek, és megfelelő tréning hiányában elkerülhetetlenül elgyengülnek. A várandóság és a szülés komoly megterhelést jelent a gátizmoknak. Kilenc hónap alatt a méh hússzorosára nő, és a vajúdás közben a hüvely tíz-tizenkétszeresére tágul. Ahogy a statisztika mutatja a hüvelyi szülés során megsérülhetnek a gátizmok, és később is tágabb maradhat a hüvely. Mindez a legtöbb nőnél később problémákat okozhat. A medencefenék izomgyengesége az emberi kapcsolatokat is jelentősen befolyásoló, a mindennapi életet megkeserítő zavarokkal járhat. A tünetekkel az érintettek kezdetben többnyire nem keresnek fel szakembert, részben azért, mert nem tudják, hogy kihez forduljanak, részben pedig azért, mert szégyenkeznek.

Kezdeti tünetek, amelyek a medencefenék gyengeségére figyelmeztetnek

 • köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor akaratlanul elcsöppenő vizelet
 • tág, “levegős” hüvely, amely tönkre teheti a szexuális életet és a párkapcsolatot
 • kádfürdőzést vagy uszodalátogatást követően víz folyik ki a hüvelyből
 • gyakori aranyér betegség
 • végbél gyengeségből adódó széltartási nehézségek

A gátizmok napi rendszeres tornáztatásával, és az életmód ésszerű megváltoztatásával ezek a kezdeti tünetek még visszafordíthatók. Figyelmen kívül hagyásuk azonban az életminőséget jelentősen rontó súlyosabb tünetek és elváltozások kialakulását eredményezheti.

Súlyosabb tünetek és elváltozások

 • nehezebb tárgy felemelésekor, vagy akár lépcsőn járáskor akaratlanul elfolyik a vizelet, és ezért az inkontinencia betét rendszeres viselése elkerülhetetlen
 • széklettartási nehézségek miatt folyamatos pelenka viselésre kényszerül az érintett
 • húgycső sérv
 • húgyhólyag sérv
 • méh süllyedés
 • méh előesés
 • végbél sérv

Ezek enyhébb formáiban a célzott gátizom torna segíthet a további állapotromlás megelőzésében, de súlyos esetekben csak a műtéti beavatkozás jöhet szóba. A húgycső-hüvely-végbél gyakorlatok megtanulása és gyakorlása azonban még ilyenkor sem felesleges, mert a jó keringésű szöveteket könnyebb operálni, gyorsabb a felépülés, és a műtéti eredmények is tartósabbak. Ha a gátizmokat nem erősítjük meg, akkor a tünetek idővel kiújulhatnak még a sikeres műtétet követően is. Amennyiben a fent felsorolt tünetek közül bármelyiket észleli magán, feltétlenül forduljon szakorvoshoz!

Mikor javasolt az intim tréning egészségvédő program?

 • ha szeretne a szexualitásában kiteljesedni és még több örömet adni és megélni
 • ha gyermeket szeretne, ugyanis a funkcionális gátizom gyakorlatok fokozzák az alhasi vérbőséget, és ez kedvez a termékenységnek
 • ha éppen gyermeket vár, mert ilyenkor extra terhelés nehezedik a medencefenékre, és az izmai törvényszerűen gyengülnek
 • a szülésre való felkészülésnek része a rendszeres funkcionális gátizom tréning, mert az edzett, rugalmas gátizomzat nagy segítséget jelent a szülés folyamatában az anyának és a gyermeknek egyaránt. A jó állapotú, edzett izmok kevésbé sérülnek, a szülés után hamarabb regenerálódnak, a hüvely tónusa gyorsabban helyreáll.
 • ha a szülést követően szeretne gyorsan regenerálódni, és újra vággyal teli és vágyat ébresztő lenni
 • ha erős az altesti gyulladásokra való hajlama
 • ha a hüvelyébe levegő, vagy fürdéskor, uszodában víz kerül
 • ha egyszerűen csak tágabbnak érzi a hüvelyét, mint szeretné
 • ha köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor elcsöppen a vizelete
 • ha úgy érzi, hogy gyenge a végbélzáró izma
 • ha aranyér betegségre hajlamos
 • ha székrekedéses alkat
 • ha a változó kor felé tart és a hormonális változások ellenére szeretné megőrizni gátizmai erejét
 • ha a változó korban van, és megelőzné az idősödéssel járó altesti tüneteket
 • ha nőgyógyászati, urológiai vagy végbél műtétre készül, és javítani szeretné a regeneráció esélyét
 • ha nőgyógyászati, urológiai vagy végbél műtétjét követően szeretné hosszú időre megőrizni az elért eredményt

Könnyen megtanulható!

A Professzionális Intim Tréning egészségvédő rendszerének elméleti és gyakorlati anyaga egyéni foglalkozások vagy 10 órás tanfolyam keretében sajátítható el. A résztvevők életkortól függetlenül lépésről-lépésre sajátítják el a medencefenék izmainak gyakorlatait. A tanfolyam anyaga közérthető formában felöleli a kismedencei szervek működését és azokat az életvezetési ismereteket, amelyek az alhas egészségének megőrzéséhez, illetve helyreállításához elengedhetetlenek. A gyakorlatok és az elmélet szervesen kapcsolódnak egymáshoz. A tanfolyam végén a résztvevők az otthoni gyakorláshoz írásban kapják meg az egyénre szabott gyakorlat gyűjteményt.
A rendszeresen végzett torna jótékony hatása már néhány héten belül érezhető. Ezt a programot Dr. Demeter János nőgyógyász - urológus főorvos szakmailag támogatja.

Eredmények

A Pest megyei Flór Ferenc Kórházban elvégzett randomizált vizsgálat azt mutatta, hogy a funkcionális gátizom torna 10 hetes gyakorlás során a 10. hét végére a stressz inkontinenciában szenvedő betegek 97%-ának megszüntek a tünetei. Az átlag maximális hüvely körüli szorító erő 285%-ot fejlődött, az állóképesség átlaga pedig 485%-os fejlődést mutatott.

A szakirodalommal összhangban a személyes tapasztalatom és a tanfolyami résztvevőktől kapott visszajelzések alapján meggyőződésem, hogy a funkcionális gátizom torna rendszeres gyakorlása valóban erdményes. Nem volt olyan páciensem az elmúlt 10 évben, aki ne számolt volna be pozitív eredményről, sikerélményről. A tanfolyamok és az egyéni foglalkozások is minden esetben jó hangulatban zajlanak, a résztvevők rövid idő alatt feloldódnak, és jobban megismerik önmagukat, ennek a kényes, sokszor agyonhallgatott területnek a működésén keresztül. Örömmel és hittel foglalkozom ezzel a szakmai területtel, és nagy szeretettel és lelkesedéssel adom át a Professzionális Intim Tréning rendszerének gyakorlat-és tudásanyagát.


Tanfolyami jelentkezés, további információk és fizetési feltételek:
http://haness-rita.hu/budapesti-intim-trening-tanfolyam

Egyéni foglalkozás is kérhető személyre szabott haladási ütemezéssel és időbeosztással.
Az egyéni foglalkozás ára: 8000 Ft/óra.
Megjegyzés: 3 alkalom alkalmanként 2 óra időtartamban az esetek döntő többségében elegendő a Professzionális Intim Tréning gyakorlat – és tudásanyagának elsajátításához.

A felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok.
Haness Rita
Tel: 30-661-7576
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.